Moody`s a inrautatit perspectiva ratingului Romaniei
Data publicarii: 02-07-2012 | Finante-Banci
- Ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3
- "Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni"
Moody's a inrautatit vineri perspectiva ratingului Baa3 al Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si lei de la stabila la negativa, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investitii si financiare, informeaza Mediafax. Agentia de evaluare financiara a reconfirmat ratingul Romaniei pentru moneda straina si moneda locala, la Baa3, mentinand astfel calificativul in categoria investment grade, cu risc scazut pentru investitii. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. "Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Totodata, avand in vedere nivelul relativ ridicat al datoriilor in valuta si obligatiile anuale semnificative de rambursare a acestora, orice inrautatire a conditiilor din zona euro ar amplifica riscurile legate de balanta de plati si de sistemul bancar. In consecinta, Moody's a redus plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru
obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2. Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat. Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
Explicatii
Moody's explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor. Moody's remarca faptul ca 50% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE. Al doilea factor care a influentat inrautatirea perspectivei este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB in 2011 si care ar putea pune presiune pe cresterea economica si pozitia balantei de plati, in eventualitatea unei instabilitati prelungite a pietelor internationale de capital si de credit. Perspectivele mai scazute de crestere ar putea, totodata, sa amplifice riscurile din sistemul bancar, prin impiedicarea declinului creditelor neperformante, aflate la 15,9% din total la sfarsitul lunii martie.
Sistemul bancar, dominat de banci straine, este bine capitalizat si supravegheat, dar are un raport relativ ridicat intre credite si depozite si este dependent in mare masura de bancile-mama pentru refinantarea portofoliilor de credite in valuta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri